fbpx

Artikel Een levensles van Einstein

Een levensles van Einstein

Albert Einstein was een luie student die geen successen in zijn leven zou behalen. Althans, dat was de mening van zijn docenten. Toch weten we nu allemaal wie hij was en wat hij gedaan heeft. Als hem gevraagd werd wat hem anders maakt dan anderen, was zijn antwoord: ¨Ik heb geen speciaal talent, ik ben gewoon heel erg nieuwsgierig.¨

  • Denken als een kind

¨School heeft voor mij gefaald, en ik heb gefaald op school. Het verveelde me. De docenten gedroegen zich als dril instructeurs. Ik wilde leren wat ik wilde weten, maar zij wilde dat ik voor het examen leerde. Wat ik het meest haatte was het competitieve systeem daar, en dan vooral sport. Vanwege dit was ik niets waard, en een paar keer suggereerde ze dat ik moest vertrekken. Dit was op een katholieke school in München. Ik voelde dat mijn honger naar kennis werd vernietigd door mijn docenten; cijfers waren hun enige meting. Hoe kan een docent de jeugd begrijpen in z´n systeem?¨. Dit is een passage uit een boek waarin Einstein over zijn onderwijsverleden reflecteerde. 

De ontwikkeling van Einstein´s intellect werd dus niet bepaald gestimuleerd door school. In plaats daarvan gebruikte hij zijn natuurlijke en innerlijke inspiratiebronnen: verbeeldingskracht, intuïtie, fantasie en nieuwsgierigheid. Gek genoeg zijn dit de bronnen die kinderen het sterkst benutten. Naarmate we ouder worden lijken deze bronnen binnen in ons te vervagen, de ruis van het alledaagse bestaan lijkt meester over onze geest te zijn geworden. Als Einstein één levensles had mogen meegeven was dat zeker ¨wees weer een beetje het kind binnen in jezelf¨ geweest. Deze vier citaten van de maestro laten je gedachtes in ieder geval nog even niet met rust:

 

FullSizeRender (28)

 

Einstein citaat

 

Einstein quote

 

Einstein artikel

 

  • Bekijk hier de levenslooplijn van Albert Einstein 

 

Over de auteur
Maarten Baks
Mede-oprichter van Mentorplus.

Het is mijn passie om vastgelopen kinderen, jongeren en jongvolwassenen weer successen te laten behalen!

Populair