fbpx

Artikel Hoe afleiding te overwinnen en in de ultieme leerflow te komen

Hoe afleiding te overwinnen en in de ultieme leerflow te komen

Even 10 minuten op Facebook, Snapchat of Instagram kijken. In een tijd waarin we worden bedolven onder informatie is er weinig voor nodig om je concentratie te verliezen. Eén vervelend hoofdstuk en je gedachten dwalen af. ¨Daar is het interessanter en ik zit hier heel zielig met mijn neus in de boeken.¨ Velen vergeten dat, wil je succesvol zijn, het belangrijkste proces voor het leren begint. Het activeren van je flow. Wij geven je 5 tips hoe in deze staat te komen en te blijven.

  • Tip 1: Een doel bepalen

We kunnen nooit iets effectief leren als we niet weten waarom we het überhaupt leren. Een hoofdstuk over ruimtefiguren (wiskunde) klinkt voor velen, in ieder geval voor mij, als een zware bevalling. ¨Waarom moet ik dit in godsnaam leren?¨ kun je denken. An sich heeft het geen verband met je persoonlijke doelen en demotiveert het je alleen maar. Dus is er iets nodig wat het hoofdstuk aan jouzelf koppelt. Vragen die je jezelf kan stellen zijn: Wat wil ik worden? Wat wil ik bereiken? Wat zijn mijn voordelen als ik dit hoofdstuk geleerd hebt? Wat draagt het bij aan mijn doel? Visualiseer de antwoorden zodat je de motivatie en energie krijgt om door te pakken.

  • Tip 2: De waarde van je doel blijven herinneren

Als mensen zullen we altijd voorrang geven aan de bezigheid die ons het meeste voordeel geeft. Als een klasgenootje je onderbreekt tijdens het leren om een gunst te vragen dan zul je waarschijnlijk zijn/haar goedkeuring en waardering als meer waard zien dan het volbrengen van je leertaak. Dus we leiden ons zelf af omdat we de nieuwe taak als meer waardevol zien dan de taak waar we mee bezig waren. Het is dus belangrijk om je de waarde van je doel te blijven herinneren.

Leren focus

  • Tip 3:  Lange termijn bevredigingen boven korte termijn bevredigingen stellen

Zoeken naar korte termijn bevredigingen is iets wat we de hele tijd doen. De enige manier om dit te overwinnen is door je motivatie te voeden. Beloon jezelf voor je doorzettingsvermogen. Bijvoorbeeld na elk geleerd hoofdstuk doe je iets of geef je jezelf iets wat je supertof vindt. Schrijf de beloningen op zodat je geconcentreerd kan blijven op de langere termijn.

  • Tip 4: Verveling voorkomen

Als we iets leren of doen wat niet zo interessant is voor ons, kan een afleiding zoals het bekijken van onze social media ons meer energie en tevredenheid geven. Dus kiezen we daarvoor. Als dit het geval is maak de taak dan interessanter voor jezelf. Hoe kun je het proces naar je doel toe interessanter maken?  Is je doel wel interessant genoeg?  Vind een manier om het proces mentaal en emotioneel stimulerend voor jezelf te maken.

  • Tip 5: Angst elimineren

Gedachten van angst kunnen je prestaties aardig in de weg zitten. Natuurlijk is het belangrijk om op tijd te beginnen, dat hoef ik je niet te vertellen. Maar de kern van deze gedachte zit hem vooral in het gevoel van druk ervaren. ¨Ik ben alleen goed genoeg als dit me lukt. Ik moet dit doen!¨ is een verkeerde drijfveer en levert veel onnodige stress op. Een betere en relaxte drijfveer is ¨ik ben al goed genoeg, ik hoef niks te bewijzen maar ik wil dit graag doen¨.  Zo haal je de druk van de ketel en maak je je geest weer helder, wat nodig is om in de flow te komen.

           Extra

  • Bekijk hier drie handige apps die je helpt productiever te worden
  • Of bekijk hier hoe wij leerlingen helpen hun flow te vinden
Over de auteur
Maarten Baks
Mede-oprichter van Mentorplus.

Het is mijn passie om vastgelopen kinderen, jongeren en jongvolwassenen weer successen te laten behalen!

Populair

Gerelateerde artikelen

Een levensles van Einstein