fbpx

Artikel Hoe verloopt jouw weg naar succes? Ontdek het met deze 9 vragen

Hoe verloopt jouw weg naar succes? Ontdek het met deze 9 vragen

Wat wil ik later gaan doen als ik klaar ben? Het is de grote vraag die stilletjes doch persistent in het achterhoofd van vrijwel iedere leerling gesteld wordt. Vaak hebben ze nog geen idee wat hun innerlijke vlam echt laat ontbranden. ¨Welke vragen moet ik mezelf stellen, welke richting moet ik opkijken?¨. Geïnspireerd door de Engelse filosoof en schrijver Alan Watts geven wij raad.  

  • Wat als geld geen rol speelt?

Alan Watts publiceerde meer dan 25 boeken en vele artikelen over onderwerpen als identiteit, de uiteindelijke aard van de realiteit, de zin en betekenis van het leven en hogere bewustzijnstoestanden. Hij gaf lezingen op verscheidene Amerikaanse universiteiten over onder andere succes en menselijk geluk. Eén van deze lezingen had als onderwerp: ¨Wat als geld geen rol speelt?¨. Hij vroeg zijn studenten om na te denken hoe zij hun leven wilden leven. Vanuit angst? ¨Je zult dingen doen die je niet leuk vindt om te doen om verder te kunnen leven in een leven waarin je weer dingen zult doen die je niet leuk vindt om te doen.¨ Of vanuit de innerlijke vlam? ¨Als je doet wat je echt leuk vindt om te doen, het maakt niet uit wat het is, zul je er op een dag heel goed in zijn. De enige manier om ergens heel goed in te zijn is door het echt leuk te vinden. En dan kun je er uiteindelijk goed geld mee verdienen.¨

(Bekijk het filmpje)

  • De denkfout

Wat Alan Watts in deze lezing duidelijk wilde maken is de denkfout die we maken als het op zekerheid aankomt. We verlangen naar zekerheid, naar succes maar vergeten hoe dit tot stand komt. De eerste stap naar zekerheid is, hoe paradoxaal het ook klinkt, het verlangen naar zekerheid te laten vallen. Want dit verlangen leidt naar angst. Zekerheid is namelijk een illusie, er kan van alles gebeuren. Om maar een cliché aan te halen: je kan morgen onder een auto terecht komen. Stel dat je vandaag hier heel de dag over zou peinzen, dan zou je niet tot veel in staat zijn geweest. Zo werkt het ook op de langere termijn. Angst laat je geest niet meer helder denken en daardoor ontzie je mogelijkheden binnen jezelf en de kansen die daar buiten aanwezig zijn.

  • 9 vragen die je jezelf moet stellen

Stap twee is dan ook om de onzekerheid te omhelzen, als een vriend. Stap drie je blik naar binnen te werpen. Wij hebben 9 vragen ontwikkeld die we ook regelmatig aan onze leerlingen vragen. Deze 9 vragen zijn soms lastig te beantwoorden, vooral omdat we in een maatschappij leven waarin we zelden gestimuleerd worden om ze te beantwoorden. Het maakt ook niet uit als je er niet gelijk op komt, soms kunnen ze gedurende een leven veranderen. Maar vergeet nooit dat de grootste en duurzaamste motivatiebron inspiratie is. Dus om jou op de juiste weg, jouw weg, naar succes te helpen zijn deze 9 vragen essentieel! 

 

hoe-verloopt-de-weg-naar-jouw-succes (3)

 

          Extra

  • Beluister hier meer inspirerende lezingen van Alan Watts
  • Bekijk hier hoe Mentorplus vastgelopen jongeren weer successen laat behalen

 

Over de auteur
Maarten Baks
Mede-oprichter van Mentorplus.

Het is mijn passie om vastgelopen kinderen, jongeren en jongvolwassenen weer successen te laten behalen!

Populair